Dzisiaj zabiorę Was w bardzo smaczną podróż – pojedziemy na Eurochocolate – Festyn Czekolady, il Festival del Cioccolato, w mieście Perugia. Dla tych co mogą nie znać tego miasta – jedziemy do regionu Umbria w sercu Włoch.
Eurochocolate – co to jest?

Eurochocolate jest międzynarodową wystawą na cześć czekolady – tak! – wystawą, ponieważ jest to sztuka czekolady, l’arte del cioccolato! Co roku w październiku przez około 10 dni można spacerować ulicami Perugi, podziwiać czekoladowe dzieła i próbować różnego rodzaju czekolady. Tegoroczna edycja, już XXIV, skończyła się w niedzielę, a sloganem Festynu było zdanie “Tutta un’altra musica”, więc było bardzo dużo nawiązań do muzyki.
Jedną z najciekawszych atrakcji Eurochocolate 2017 był czterometrowy fortepian wykonany z ponad 1500 tabliczek gorzkiej i białej czekolady, tavolette al cioccolato fondente e al cioccolato bianco. Chyba to właśnie z nim jest w sieci najwięcej zdjęć 🙂 Podczas trwania Festynu organizatorzy rozdawali różne rzeczy za darmo i organizowali konkursy dla osób, które wrzucały do mediów społecznościowych zdjęcia z odpowiednimi hashtagami. Oczywiście jednym z nich był #eurochocolate (jak klikniecie na niego to zobaczycie jakie zdjęcia się pod nim kryją w Instagramie). Poza tym klikając w obrazek ze sloganem przejdziecie na oficjalną stronę gdzie też można znaleźć bardzo dużo ciekawych zdjęć oraz oczywiście opis i program całego wydarzenia.
Czekolada po włosku
Wykorzystam okazję żeby wprowadzić trochę czekoladowych słówek.
Co do rodzajów czekolady możemy wyróżnić:
biała czekolada – il cioccolato bianco
mleczna czekolada – il cioccolato al latte
gorzka czekolada – il cioccolato fondente
czekolada nadziewana – il cioccolato ripieno
czekolada z orzechami laskowymi – il cioccolato con nocciole
Ale czekolada to nie tylko tabliczki, mamy też czekoladki, czyli i cioccolatini.
Uwaga! Mówimy “Il cioccolato” czy “la cioccolata”?
Obie wersje są poprawne ale oznaczają co innego:
il cioccolato to czekolada w formie stałej, czyli jest to np. czekolada w tabliczkach
la cioccolata to czekolada na ciepło, do picia w jesienne wieczory przy dobrej książce
Dlaczego? Było trochę zamieszania i na początku na czekoladę (w obu formach) mówiono cioccolate. Z czasem zaczęły występować dwie formy w zależności od regionów i użycia czekolady. Stąd powstało właśnie to rozróżnienie między il cioccolato i la cioccolata.
To co, kto jedzie ze mną w przyszłym roku na Eurochocolate?
Zobacz inne wpisy:
Świetny wpis dla osoby, która uwielbia czekoladę. 🙂 Najbardziej gorzką. E il cioccolato fondente con nocciole to już w ogóle niebo w gębie!
Więc jak najbardziej na festiwal czekolady jestem chętna. 🙂
Haniu, wiesz, to tak na osłodę tych ponurych jesiennych dni 🙂 anche a me piace molto il cioccolato fondente con le nocciole, è il mio preferito!
Czyli akurat na ten jesienny, depresyjny nastrój jak znalazł.
Właśnie we Włoszech sobie taką czekoladę kupiłam i była przepyszna.